Bueos días Campeche

20. 06. 2013 23:21:14
Text je z 10.6. 2013. Po menších útrapách zaviněné i námi se nám podařilo zprovoznit tento blog! Se zpozděním naše první zprávy z Mexika a vůbec můj první příspěvek na blogu. Příjemné čtení.
Administrativní budova regionu Campeche ve stejnojmenném hlavním městě. Na mozaice sdílí místo Mayové, španělský kolonizátor i budovatel moderního mexického státu.
Administrativní budova regionu Campeche ve stejnojmenném hlavním městě. Na mozaice sdílí místo Mayové, španělský kolonizátor i budovatel moderního mexického státu.Jakub Urbanec

Už šestý den jsme s Evkou v Mexiku!!!
Stačil jsem zapomenout nové heslo od FB (pak si zase vzpomenout), nemůžu se dostat na gmail, protože mám „chytré“ ověření přístupu přes SMS, a naši mobilní operátoři nemají smlouvy s mexickými... Museli jsme si pořídit mexické sim karty. Zjistili jsme, že naše telefony nejsou kompatibilní s mexickými simkami. Naštěstí nám byl zapůjčen telefon. Toliko "technické civilizační choroby" (teda problémy), které jsou ovšem zanedbatelné...

12ti hodinový let z Madridu přes oceán byl úmorný, avšak byl vykoupen ptačím pohledem na probouzející se 20ti milionové Ciudad de México z nočního spánku. Světla domů a pouličních lamp jednoho z největších měst na světě se táhla kam až oko dohlédlo. Když jsme přistávali, zdálo se, že vletíme někomu do kuchyně, neboť letiště stojí hned v blízkosti městské zástavby. V C. de M. jsme se dlouho nezdrželi a pokračovali jsme s mexickými aerolinkami do Campeche. V poledne jsme již vystupovali na místním letišti. Počasí nás velice překvapilo, dalo by se přirovnat k přetopené prádelně. Bylo po dešti; vlhko, dusno a hlavně horko. My byli vyoraní jako myši. Ovšem byli jsme šťastní! Konečně na zemi! Dlouho netrvalo a s malým zpožděním přijel náš průvodce Noé. Vzal nás na prohlídku Campeche a dali jsme si první „místní speciality“ v restauraci. S mou rýmou jsem chuť jídla spíše hádal, ale když jsem zkusil mexické chilli, věděl jsem, že už nejsem doma. V podvečer jsme dojeli autem do našeho „ejida“ Gómez Farias (http://mexico.pueblosamerica.com/i/valentin-gomez-farias/. Ejido je název pro komunitu lidí, která obdělává půdu patřící „všem lidem“. Nárok na úrodu mají ti, jež půdu obdělávají. Mimo jiné spravují lesy, historické památky atd.)

Následující den jsme se měli pouze seznámit s našimi studenty, skutečnost byla taková, že jsme odučili hned první noc po příletu čtyři třídy! Bylo to po vzoru „skoč a plav“. Naštěstí jsme se neutopili v moři neznámých španělských slovíček a zvládli vysvětlit základy angličtiny. V sobotu jsme jeli na kolech, odučit jednu hodinu v 10 km vzdálené Zoh Laguny, ovšem při cestě deštným lesem jsme špatně odbočili, takže jsme na hodinu nedojeli... Po třech dnech učení angličtiny a učení se španělštiny jsme o nedělním volnu podnikli výlet do Bakalaru, kde jsme měli možnost se pořádně vykoupat v krásné laguně. Proud vody v naší sprše je totiž dosti neuspokojivý (a naše těla stále ulepená od potu)... Následně jsme měli možnost zažít mexické rodinné veselí u našeho průvodce Noého. Následující týden bude snad klidnější a my se budeme moci plně věnovat učení (se).

Jakub Urbanec

Autor: Jakub & Evka | čtvrtek 20.6.2013 23:21 | karma článku: 8.50 | přečteno: 320x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.13 | Přečteno: 495 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 7 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 494
Jsme dva dobrovolníci a zároveň i výzkumníci. Náš záběr zasahuje do humanitární a rozvojové práce přes filosofii a kulturní antropologii.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...